Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Як заварювати мате? Посібник для початківців

2022-08-19
Як заварювати мате? Посібник для початківців

Yerba mate - як заварювати? Посилання на традиції індіанців гуарані

Багато хто помилково асоціює мате з чаєм. Чай - це настій листя китайського чаю - рослини родом з Азії, з гір на кордоні між Китаєм, Індією і М'янмою. З іншого боку, мате виготовляється з парагвайського падуба, який росте на прикордонних територіях чотирьох південноамериканських країн: Парагвай, Бразилія, Аргентина та Уругвай. Хоча це не одне і те ж, у них досить багато спільного - обидва напої є настоями з висушеного і подрібненого листя рослин і зазвичай п'ються теплими. У випадку з чаєм все просто. Вам знадобиться кружка і посудина, в якій можна закип'ятити воду - чайник або звичайна каструля. Якщо ви п'єте листовий чай, ви також можете використовувати заварочну чашку, хоча це не обов'язково, якщо ви не проти потрапляння листя в рот. Залийте заварку окропом або злегка остиглою водою, зачекайте кілька хвилин, щоб вона настоялася, і ви готові пити смачний, ароматний напій. З мате вже трохи складніше, хоча багато речей можна спростити. Ускладнення пов'язане з певним ритуалом, що бере свій початок з традицій індіанців гуарані, які першими відкрили для себе властивості парагвайського падуба і сотні років тому пили настій з його висушеного листя. Важливим у вживанні мате є те, які інструменти ви використовуєте для його приготування, як ви готуєте сухість перед заварюванням. Температура води також має важливе значення при приготуванні мате. Все це створює певний ореол таємничості навколо культури пиття і заварювання йерби, додаючи дрібку магії. Отже, якщо ви хочете дотримуватися традиційного способу заварювання мате, потрібно дотримуватися кількох правил.

Що потрібно для заварювання мате?

Натхненні розповідями друзів та численними статтями про мате, ви задаєтесь питанням - як його заварювати? Перед тим, як заварити свою першу йербу, потрібно озброїтися кількома необхідними інструментами:

Матеро - це профільована посудина, в якій ви будете готувати свій напій. Індіанці гуарані пили йербу в посудинах, зроблених з видовбаних, висушених і дерев'янистих плодів калабаша. Придбати таке судно можна і сьогодні. Традиційно матеро також виготовляються з дерева, найчастіше з деревини пало санто або альгарробо. Натуральні посудини з калабашу або дерева мають багато переваг - вони ручної роботи, єдині в своєму роді і неповторні, вони екологічні, а також впливають на смак і аромат заварки, додаючи дуже цікаві, унікальні нотки. З іншого боку, горщики з органічного матеріалу менш довговічні і потребують правильного догляду - якщо ви хочете знати як, обов'язково прочитайте нашу статтю в блозі. Наразі керамічні горщики є найбільш популярними та доступними

Бомбілла це металева трубка, що закінчується фільтром, який відокремлює заварку від гущі. Сушений мате набагато дрібніше класичного чаю, що робить вживання мате без бомбейки неприємним - крихітні шматочки листя і гілочок залишаються на зубах і дратують горло. Саме з цієї причини індіанці гуарані почали пити настій падуба через бамбукову або очеретяну соломинку, яку через сотні років замінили на металеву бомбілу. Сьогодні можна придбати бомбіли, виготовлені з бамбука, дерева та різних видів металу - нержавіючої сталі, нікелю, альпаки або срібла. Сучасні бомбіли також оснащуються різними фільтрами - в залежності від сорту мате, способу заварювання і потреб питущого.

Бомбіла, як і боєприпас, потребує належного догляду, щоб прослужити якомога довше. Для того, щоб ретельно відмити його, може бути корисним використання спеціального очищувач.

Єрба мате можна наливати кілька разів, тому також варто запастися термос, хоча це і не є зобов'язанням. Це може заощадити ваш час на кип'ятіння води перед кожним наливанням йерби, а також дозволить легше брати напій з собою в дорогу. У нашому магазині представлений широкий асортимент термосів з різними функціями - обов'язково загляньте в категорію "Гаджети та додаткові аксесуари для йерба мате".

Для заварювання мате також може бути корисним наступне термометр або чайник з вбудованим термометром, який допоможе точно виміряти температуру води.

І, нарешті, найважливіший момент: обирайте той, що підходить саме вам вид мате. Сухий чай з високим вмістом пилу буде сильним за смаком і дією, в той час як йерба, що складається практично з одного листя, буде м'якшим. Палички є "наповнювачем", тому чим їх менше, тим більш стимулюючим буде заварювання. На смак йерби також впливає спосіб сушіння рослини. Мате, висушений теплим повітрям, має більш м'який смак і не такий гіркий, в той час як сушка димом робить смак заварки більш сильним і яскраво вираженим.

Матрац Yerba mate і чайник для води

Як правильно заварювати мате? Яка ідеальна температура води для мате? Скільки часу заварювати? Заварювання мате крок за кроком

За традиційним методом заварювання мате складається з декількох етапів:

Крок 1.Насамперед висипаємо сушену квасолю в маторгу. Кількість залежить від того, наскільки міцний настій ви хочете зробити. Зазвичай наливають приблизно 1/4 - 3/4 об'єму посудини. Загальновідомо, що чим більше висушити, тим сильніше буде ваш мате, тому почніть з того, що залийте 2-3 чайні ложки меленого листя (близько 15г).

Крок 2.Наступним кроком, за традицією, є накриття матералу рукою і перевертання його догори дном, після чого енергійне струшування. Таким чином, частина пилу залишиться на вашій руці і не буде забивати ситечко в бомбочці. Якщо ви вибрали йербу без гілочок і пилу, цей крок можна пропустити.

Крок 3.Повернувши матрац у вихідне положення, нахиліть його під кутом так, щоб на одній стінці утворився "горбок" з висушених бобів і оголилося дно контейнера.

Крок 4.Помістіть бомбілу на насип, фільтром вниз - так, щоб він торкався дна матеріалу.

Крок 5.Обережно нахилити матрац у вертикальне положення, стежачи за тим, щоб висушений виріб не покривав дно.

Крок 6.Залити суху речовину невеликою кількістю прохолодної води, спрямовуючи її на відкриту нижню частину матеріалу, і дочекатися, поки рідина вбереться в суху речовину.

Невеличкий відступ: раніше вважалося, що вода, яка загадково "зникла", була так званим "ковтком для святого Томаса". Легенда пов'язана з єзуїтами, які прийшли до Південної Америки після завоювання континенту іспанськими конкістадорами. Місіонери-єзуїти поширювали серед індіанців християнство, яке в якийсь момент почало змішуватися з віруваннями корінного населення. Вони почали вірити, що саме святий Фома приніс у світ і показав людям парагвайський падуб. Тому перший ковток мате був для нього "подарунком", зробленим на знак подяки за те, що він показав населенню чудодійну рослину.

Крок 7.Завершальним етапом приготування заварки є заливання сушеного чаю гарячою водою до повного заповнення. Оптимальна температура для заварювання мате становить близько 70-80 °C. Чим холодніша вода, тим довше буде заварюватися мате, тим м'якше він буде на смак і тим слабкіше розкриє свої властивості. Дуже важливо, щоб вода не була занадто гарячою - тоді вона ошпарить листя падуба і настій буде дуже гірким. Якщо у вас немає термометра і ви не можете точно перевірити температуру, просто зачекайте приблизно 4-10 хвилин після закипання води (залежно від того, з чого зроблений чайник, в якому ви кип'ятите воду, і наскільки товсті його стінки). Якщо ви не вставили бомбу в патрони раніше - зробіть це зараз, заткніть мундштук великим пальцем. Таким чином ви уникнете засмічення фільтра. Залитий сухий чай буде настоюватися близько 5 хвилин. Більш тривалий час настоювання призведе до того, що заварка стане більш міцною і гіркою.

Пам'ятайте: порцію сухофруктів можна засипати кілька разів, поки не відчуєте смак заварки. З кожним вливанням настій буде слабшати. Цікаво "заварювати" йербу у воді при низькій температурі. Особливою популярністю мате з льодом користується в Парагваї, де в літній сезон дуже спекотно. Приготована таким чином ерба називається терере.

Приготувати yerby - це тривіально

Описані вище інструкції з приготування мате відносяться до традиції. Насправді пити заварку можна як завгодно - у звичайній чашці або склянці, приготовану за допомогою заварника або френч-преса, пити без використання бомбейки. Однак, якщо пити мате, не вистачатиме загадковості, магії та "того самого". Хоча може здатися, що приготування мате традиційним способом є складним і трудомістким процесом, це не так. Ви побачите, що швидко станете професіоналом і ритуал заварювання мате стане вашою щоденною звичкою. А тепер беріть улюблену мате та бомбілу і заварюйте найсмачнішу у світі йербу!

Рекомендовано

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

150,00 ГРН чистий/1шт.(600,00 ГРН / kg)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel