Падуб, як вино. Знайомтесь з першим сомельє йерба мате!

2021-08-02
Падуб, як вино. Знайомтесь з першим сомельє йерба мате!

Сомельє-консультант, що спеціалізується на виборі, подачі та дегустації вин. Виявляється, у світі йерби, ми теж можемо знайти аналогічних фахівців. Одним з піонерів сомельє йерба мате є уродженець Аргентини Валерія Трапага. Як виглядає її робота? Ми побачимо це на в останньому блозі!

Професія: сомельє йерба мате

Валерія Трапага з самого початку професійної роботи була пов'язана з туристичною та готельною галуззю. На одному з етапів кар'єри вона займалася сомельє. Хоча в області її інтересу було вино, одного разу її попросили зробити Сенсорний аналіз (оцінку якості) йерби мате. Валерія прийшла до висновку, що це дуже цікава ніша, до того ж практично не розвинена. Тому вона вирішила поєднати знання, отримані за роки сомельє, зі своїм досвідом роботи з йерба мате, з яким вона вступала в контакт практично з дитинства. І хоча, як це часто буває, початок був непростим, сьогодні вона справжній експерт з мате. Вона співпрацює з такими відомими брендами, як Taragüi, проводить популярні лекції і навіть видає присвячену йербі книгу. На чому зосереджена книга і які поради дає читачам і слухачам?


Виступ Валерії Трапаги під час лекцій TED (для тих, хто знає іспанську)

 

Як вибрати і підготувати ідеальний йерба мате? Кілька порад від фахівця.

Як стверджує Валерія, професійна оцінка якості йерба мате складається з чотирьох кроків. Кожен відповідає одному з почуттів, які використовуються для вивчення йерби. Під час своїх лекцій сомельє знайомить слухачів з нюансами, на які вони повинні звернути увагу при виборі мате. Виходить, що, аналізуючи структуру, колір, аромат і смак сушу, можна зробити багато висновків щодо свіжості, часу і техніки висушування сировини, а також якостей приготованого на його основі настою. За словами Валерії, на даному етапі найбільш поширеною помилкою є використання занадто гарячої води. Оптимальною буде температура на рівні 75-80 градусів за Цельсієм. Не менше значення має, на її думку, і вибір посудини. Вони повинні бути зроблені з дерева, скла або кераміки. Головне, щоб не було пластику! Пластмаси, навіть найміцніші, можуть залишати неприродний, сторонній присмак.

 

Однак, перш ніж приступати до заварювання, необхідно ретельно перемішати суш. Найкраще це зробити, струснувши упакування. Тільки після цього його можна висипати в блюдо. Валерія рекомендує заповнити їх приблизно на ¾ укладаючи з сушу косий насип. Потрібно злегка змочити його від підніжжя і покласти туди бомбілію. З цього моменту ми не повинні рухати нею. Після того, як ви додасте більше води, настій буде готовий. Варто робити це обережно і при першому заливанні зволожити не більш ніж половину порції листя. Таким чином, ми отримаємо настій чудової якості, який збереже свій благородний смак набагато довше. Варто додати, що сомельє категорично не радить додавати в нього цукор. На її думку, це шкодить не тільки смаковим якостям, але і цінним властивостям йерба мате.

 

Вас зацікавила тема, і ви хочете дізнатися більше про роботу і поради Валерії? Обов'язково подивіться на її Instagram @catadeyerbamate або офіційний сайт за адресою
https://www.catadeyerbamate.com.ar/

Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel