Кофеїн у мате та каві - чому варто обрати чай мате?
Єрба мате цінується за оригінальний трав'яний смак, а також за сильні стимулюючі властивості, завдяки чому багато хто вважає його хорошою альтернативою каві. Як вживання чаю мате, так і кави може мати багато переваг, і кожна заварка має свої переваги та недоліки. Який з них кращий і чи дійсно мате може повністю замінити каву? Ми розвіємо будь-які сумніви!
Підсумок:
- Що таке кофеїн і де його можна знайти?
- Вміст кофеїну в мате, каві та інших продуктах
- Чи є в мате кофеїн, матеїн або, можливо, теїн?
- Мате проти кофеїну - чи може він успішно замінити каву?
- Остаточний висновок. Чому ми робимо ставку на мате?
Що таке кофеїн і де його можна знайти?
Перший напій, який асоціюється у нас з кофеїном, - це кава. Не дивно, що саме в кавових зернах у 1819 році вперше було виявлено невідому досі хімічну сполуку - кофеїн. Це зробив німецький хімік Фрідріх Фердинанд Рунге. Двадцять років потому вчені виявили кофеїн у чаї, а наприкінці 19 століття було доведено, що какао також є природним джерелом стимулятора. Хоча кофеїн став відомий нам відносно недавно, рослини зі стимулюючими властивостями були відкриті тисячоліттями раніше. Згідно з легендою, чай був відкритий 3 000 років тому китайським імператором Шеннунгом. 600 років до нашої ери стародавні майя, що жили в Південній Америці, використовували какао-боби для приготування гіркувато-пряного, стимулюючого напою Xococalit. Сотні років потому індіанці Америки відкрили властивості різних видів падуба, наприклад, мате, деякі з яких також мали стимулюючу дію. Індіанці гуарані відкрили енергійний плід гуарани, а каву відкрив ефіопський пастух у 9 столітті нашої ери.
Як діє кофеїн?
Сьогодні ми вже знаємо, що кофеїн є психоактивною речовиною, а це означає, що він безпосередньо впливає на роботу мозку. Він стимулює центральну нервову систему, знімаючи відчуття втоми, покращуючи концентрацію та рефлекси, додаючи енергії та прискорюючи обмін речовин. Кофеїн перешкоджає дії аденозину, речовини, що відповідає за відчуття сонливості, а стимулюючи вивільнення дофаміну, позитивно впливає на настрій і знімає біль. Саме тому його можна знайти у складі деяких знеболювальних препаратів. Кофеїн дуже швидко перетинає гематоенцефалічний бар'єр. Він дає "поштовх" до дії, що робить його особливо бажаним для тих, кому потрібна доза енергії. Він стимулює сонний організм вранці, допомагає підтримувати кращу концентрацію протягом дня, під час роботи або навчання, і знімає відчуття сонливості ввечері. Можна сказати, що в правильній дозі кофеїн є чудовими "ліками" від втоми та занепаду сил. На жаль, надмірне споживання кофеїну може призвести до неприємних наслідків, а регулярний прийом може викликати залежність. Тож яке джерело кофеїну є найкращим і найкориснішим для здоров'я?
Єрба мате проти кави та інших джерел кофеїну
Найбільш допитливих неодмінно зацікавлять конкретні цифри. Слід визнати, що важко точно знати, скільки кофеїну міститься в каві, мате або інших напоях і продуктах. Це залежить від багатьох факторів, таких як спосіб виробництва, вид продукту, який ми використовуємо як основу стимулюючої заварки, кількість продукту, яку ми наливаємо в чашку або кухоль, спосіб і час заварювання, а також температура води, якою ми заливаємо висушений продукт. Протягом багатьох років природні джерела кофеїну вивчалися різними можливими способами, тому ми можемо надати усереднену інформацію про вміст стимулятора в різних продуктах:
- 1 літр кави еспресо містить приблизно 1691-2254 міліграми кофеїну
- 1 літр завареної кави містить приблизно 386-652 міліграми кофеїну
- 1 літр мате містить приблизно 358 міліграмів кофеїну
- 1 літр енергетичного напою містить приблизно 320 міліграмів кофеїну
- 1 літр чаю містить приблизно 124-418 міліграмів кофеїну
- 1 літр газованих напоїв містить приблизно 96-194 міліграми кофеїну
- 1 літр кави без кофеїну містить приблизно 24-72 міліграми кофеїну
- 1 плитка шоколаду містить приблизно 10-31 міліграм кофеїну
Висновок простий: найбільше кофеїну міститься в каві, а найменше - в шоколаді. Єрба мате за вмістом кофеїну в мг на 1 літр заварки знаходиться приблизно в середині списку. Чи означає це, що він має гірший ефект, ніж кава?
Чи є в мате кофеїн, матеїн або, можливо, теїн?
Перш ніж перейти до порівняння мате та кави, ми повинні прояснити один момент. Шукаючи інформацію про кофеїн в мате, можна натрапити на різні цікаві статті та блоги в інтернеті. Одні кажуть, що в мате просто кофеїн, інші - що в ньому є матеїн, в чаї - теїн, а в гуарані - гуаранін. Так що ж це, врешті-решт, кофеїн, матеїн або теїн в мате? Відповідь проста. Всі ці назви описують одну і ту ж речовину - кофеїн - і різниці між ними по суті немає.
Мате - чи може він успішно замінити каву?
Через вміст кофеїну каву та мате часто порівнюють між собою. Чи правильно це? У певному сенсі так. Який же із стимулюючих напоїв кращий? Давайте розглянемо чотири аспекти:
Стимуляція
Обидва напої мають стимулюючий ефект, допомагаючи зосередитися і усуваючи відчуття сонливості. З іншого боку, вони діють дуже по-різному. Стимулюючий ефект після вживання кави настає майже миттєво, але рівень кофеїну досить швидко падає (звичайно, залежно від прийнятої дози, а також індивідуальних обставин), викликаючи раптовий занепад енергії і відчуття слабкості. З іншого боку, мате стимулює організм трохи довше, але стимулюючий ефект триває набагато довше і не супроводжується раптовим занепадом сил.
Склад та інші властивості
В цьому плані мате і кава йдуть приблизно нарівні. Обидва напої низькокалорійні, якщо їх пити без додавання цукру і молока. Кава - багате джерело калію, фолієвої кислоти, вітаміну Е та вітамінів групи В. Вона також містить велику кількість магнію, але надмірне споживання кави сприяє його виведенню з організму. З іншого боку, в мате ми маємо цілий набір вітамінів (A, B, C і E) і мінералів (включаючи цинк, калій, фосфор, кальцій, кремній і магній). Містить антиоксиданти, в тому числі особливо важливу хлорогенову кислоту, сопоніни, теофілін і теобромін. Він добре живить організм, а в поєднанні з правильним харчуванням і фізичними вправами може навіть сприяти схудненню. Побічні ефекти? Вони в основному пов'язані з вмістом кофеїну і можуть виникнути як при надмірному споживанні кави, так і мате, але у випадку з кавою негативні наслідки набагато більш неприємні.
Смак
Смак - справа індивідуальна, але в цьому відношенні мате часто програє. Не можна заперечувати, настій Ilex paraguariensis специфічний - терпкий і гіркий. Існують способи зменшити або повністю звести нанівець гіркоту мате, і коли ви ближче познайомитеся з його смаком, то врешті-решт почнете його цінувати. Однак правда полягає в тому, що багато людей відмовляються пити мате вже після перших ковтків. А тепер давайте розглянемо, яка на смак справжня чорна кава, без додавання молока чи цукру - чи справді вона смачніша за мате? Так, каву, підсолоджену чотирма чайними ложками цукру та 3/4 склянки молока, важко замінити на ніч натуральним трав'яним мате, але ми маємо для вас маленький лайфхак - чай мате теж можна підсолодити (бажано натуральним і низькокалорійним підсолоджувачем)!
Спосіб приготування
На перший погляд, кава здається більш практичною в плані приготування. В експрес-версії все, що вам потрібно зробити, - це висипати розчинну каву в чашку, залити окропом, перемішати і все готово. Єрба мате, з усім ритуалом заварювання та спеціальною атрибутикою, спочатку може здатися чимось складним. Але для того, щоб повною мірою скористатися властивостями високоякісних кавових зерен і приготувати хорошу, смачну і ароматну заварку, потрібно витратити набагато більше часу, ніж при приготуванні мате традиційним методом. Спочатку кавові зерна потрібно правильно змолоти, потім збити в ситі за допомогою тампера і почекати, поки вода просочить каву під час екстракції. Кожен елемент цього процесу має велике значення. Насправді, ви можете виявити, що готувати мате швидше і приємніше, ніж каву!
Остаточний висновок. Чому ми робимо ставку на мате?
Більшість з нас, прокидаючись щоранку, з нетерпінням чекають на дозу кофеїну, яка дасть нам енергію для початку дня. Що саме буде в чашці, кухлі чи калабасі - це справа кожного, і ми не збираємося нікого переконувати силоміць. Хтось обере ароматну каву, хтось хрусткий зелений чай, а хтось трав'яний чай гуаюса. Ми ж робимо ставку на мате, який однозначно заслуговує на те, щоб називатися корисною та смачною альтернативою каві!
Джерело інформації:
- Wikipedia: Mate (drink), Coffee, Caffeine.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.