Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Історія бразильської кави: від відкриття до світового успіху

2023-03-02
Історія бразильської кави: від відкриття до світового успіху

Бразилія - королівство кави. Скажемо навіть більше, це справжня кавова імперія! Саме в цій країні зосереджена 1/3 світового виробництва кави. А почалося все з непоказного букету квітів... Чим він характеризується, що відрізняє від інших і яка бразильська кава найкраща? У сьогоднішньому пості ми детально розберемо тему «чорного золота» Бразилії.

Бразилія - королівство кави

Хоча у нас, матеістів, Бразилія асоціюється в першу чергу з йерба мате, правда в тому, що справжньою королевою Бразилії є кава, а не йерба. У найбільшій країні Південної Америки кавові плантації займають загальну площу майже 30 000 квадратних кілометрів. Щорічно в цій країні виробляється близько 4 мільйонів тонн кави - це 1/3 світового виробництва! Велика частина кави, виробленої в Бразилії, відправляється з порту Сантос буквально в усі куточки світу, але й самі бразильці люблять пити каву. Вони люблять міцне і солодке.

Як кава потрапила до Бразилії?

Сьогодні Бразилія є центром кавової індустрії, але «всього» 300 років тому кави тут не було зовсім. Спочатку кавове дерево походить з Ефіопії, а за легендою стимулюючі властивості його плодів випадково відкрив пастух на ім'я Калді. Він помітив, що після того, як з’їли ягоди певної рослини, його кози дуже збуджувалися і мали надзвичайну кількість енергії. Він зацікавився рослиною і відніс плід місцевому шаману, який приготував з його насіння ароматний настій, який при вживанні посилював концентрацію і дозволяв довше залишатися бадьорим. Звістка про чудодійну рослину і настій, приготований з її насіння, розійшлася в інших племенах. Поступово завдяки купцям кава потрапила в інші країни та регіони. Від Близького Сходу, через Європу, до обох Америк.

Кава вперше була представлена в Бразилії в 1727 році, і з нею пов'язана ще одна легенда. Португальці, які на той час утворили колонію в Бразилії, були закохані в чорний, стимулюючий напій і дуже хотіли почати самостійно вирощувати каву в «своїй» місцевості. Для цього їм знадобилася розсада, яку довелося запитувати в іншій країні, де вже був урожай кави. Так сталося, що у сусідньої Гайани, Бразилії, були саджанці, але вони ставилися до них як до найбільшого скарбу і категорично не хотіли ними ділитися. Тож була якась інтрига. Полковник Франсіско де Мело Палхета був направлений до Гайани під мантією дипломатичної місії. Він закохався в дружину губернатора Гайани, яка подарувала полковнику на прощання букет квітів. Всередині заховані зерна кави.

Відтоді каву почали вирощувати в Бразилії, і зі збільшенням її популярності в Європі та Сполучених Штатах і значним зростанням попиту бразильський ринок кави швидко став справжньою силою. Найбільші плантації були розташовані в провінціях Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу і Мінас-Жерайс. Вироблялося стільки кави, що на початку ХХ століття на Бразилію припадало понад 80% світового ринку, що могло суттєво похитнути економіку в майбутньому. Було необхідно ввести певні обмеження та правила, тому в 1931 році був заснований Інститут кави.

Який смак оригінальної бразильської кави?

Якщо кавове дерево родом не з Бразилії, то чому тут його росте найбільше, а бразильська кава вважається найкращою в світі? Кава в Бразилії почувається дуже добре, у неї чудові умови для вирощування. Тут панує сприятливий, субтропічний клімат, який характеризується високими температурами і частими опадами, а отже - високою вологістю. Кавові плантації розташовані на родючих ґрунтах, багатих мінеральними солями; в гірській місцевості. Кава росте в Бразилії на висоті близько 800-1200 метрів над рівнем моря. Це менше, ніж, наприклад, у Коста-Ріці чи Колумбії. Це суттєво впливає на смак кави – він більш ніжний, з менш помітною кислинкою. Листя кавового дерева розташовані ближче до сонця, і в той же час вони захищені буйною тропічною рослинністю від надмірного впливу сонячних променів. Кава по-бразильськи готується з двох сортів кави - арабіки (більш м'яка) і, в меншій мірі, робусти (важча, більш гірка, має більшу концентрацію кофеїну). Збір врожаю кави відбувається раз на рік і припадає на сухий сезон - з червня по вересень. На відміну від інших країн, де для обробки фруктів зазвичай використовують «мокрий» метод (з використанням води та спеціального обладнання, яке механічно відокремлює м’якоть від насіння), у Бразилії кавові зерна сушать «сухим» способом – природно, в сонце.

Яка на смак бразильська кава? Чим вона відрізняється від, наприклад, колумбійської кави? Чи краща бразильська кава? Кажуть, що найбільш класична і універсальна кава - бразильська. Він добре поєднується з молоком, але так само чудово підходить як «чорне» без будь-яких добавок. Середня бразильська арабіка характеризується легким, піднесеним смаком, з низькою кислотністю. Вони практично повністю позбавлені гіркоти. У них помітні приємні, шоколадно-горіхові нотки. Смак збалансований, а закінчення характеризується солодкуватим відтінком.

Як розпізнати хорошу бразильську каву?

На жаль, великі масштаби виробництва призводять до того, що переважна більшість кави з Бразилії є промисловою кавою. Машини використовуються для вирощування рослин, збирання та подальшої обробки, що скорочує трудовитрати та час виробництва. Виробники роблять акцент на кількість, а не на якість. На щастя, з цього бувають винятки. У 1990-х роках на деяких плантаціях почали запроваджувати високі стандарти вирощування, збирання та виробництва. Зазвичай це невеликі сімейні плантації, де не використовуються машини, лише робота рук людини. Рослини проходять суворий відбір. Збирають тільки найкращі плоди найвищої якості. Найкращу бразильську каву називають «преміум» або «speciality», і одним із прикладів є авторська кава Мері Роуз, яку можна придбати в нашому магазині.

Бразильська кава Mary Rose доступна в нашому магазині в трьох видах, залежно від регіону походження - Mogiana (з Сан-Паулу) і Cerrado і Guaxupe (з Мінас-Жерайс). Всі три, як і належить міцній бразильській каві, відрізняються приємним смаком, з горіхово-шоколадно-молочними нотками, низькою кислотністю і важким тілом. У каві Guaxupe і Cerrado є додаткова цитрусова нотка. Зерна цієї кави великі, класифікуються як преміум. Вони обсмажуються в універсальному ступені omniroast, завдяки чому напій можна готувати практично будь-яким способом - як на професійному обладнанні, так і в домашніх умовах.

Рекомендовано

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

190,00 ГРН чистий/1шт.(380,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

Verde Mate Green Limon (лимонна) 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

Yaguar Energia Guarana 0,5 кг

220,00 ГРН чистий/1шт.(440,00 ГРН / kg)
pixel