Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Гуаюса - що це таке, як заварювати, як працює

2022-12-13
Гуаюса - що це таке, як заварювати, як працює

Належить до родини падубових і росте у південноамериканських тропіках. Хоча на вигляд він непомітний, його листя приховує в собі силу природної стимуляції та безліч корисних для здоров'я інгредієнтів. Ерба мате? Близько, але не зовсім! Зустрічайте гуаюсу від Pachamama - забуту сестру йерби, яку ви полюбите!

Гуаюса. Сестра мате

Гостролисті - родина, що налічує понад 600 видів, які зустрічаються по всьому світу. Багато з них мають господарське призначення, але лише два з них діляться своїми природними багатствами у найкращому розумінні цього слова. Першою з таких рослин є Ilex paraguariensis - це, звичайно ж, добре відома нам рослина, з якої п'ють мате. До недавнього часу він здавався нам неперевершеним як щоденне джерело енергії та підтримки організму. З другою ми познайомилися лише нещодавно. Ilex guayusa, оскільки це його видова назва, також називається wayusa або huayusa серед корінних народів, звідки він походить. Він тісно пов'язаний з парагвайським падубом (або ербою). Ilex guayusa, як і парагвайський падуб, є вічнозеленим деревом, що дико росте в лісах Амазонії. Він досягає близько 6-10 метрів у висоту, а перші повідомлення про його чудодійні властивості датуються приблизно 1500 роками.

Заради інтересу згадаємо й інших "сестер" падубоподібного сімейства. Ilex dumosa, або падуб безсилий, взагалі не містить кофеїну. Ilex vomitoria, або "чорний напій" яупон, є частиною ритуальних церемоній північноамериканських індіанців. З іншого боку, в Азії рослини з ботанічними назвами Ilex kudingcha та Ilex latifolia, як відомо, використовуються для приготування дуже гіркого настою "кудінг".

Повертаючись до Ilex guayusa, в дикій природі він зустрічається в екваторіальних лісах Еквадору та Перу, де протягом століть був частиною раціону індіанців - зокрема, серед племінних громад дживаро та кічва. Листя гуаюса відварюють і використовують для приготування настою, який індіанці подають у спеціальних дерев'яних чашах. Кожна порція містить високу концентрацію натурального кофеїну, а також мінерали та інші цінні поживні речовини. Не дивно, що століття тому гуаюса ідеально підходила як стимулятор перед полюванням або боєм. Як і у випадку з мате, надзвичайні властивості рослини ототожнювалися з її божественним походженням. Не дивно, що навіть його споживання набуло характеру племінного ритуалу. Археологічні знахідки свідчать про пошану, якою користувалася гуаюса багато століть тому. Сліди рослини були знайдені в стародавніх гробницях в болівійських Андах - за сотні кілометрів від її природних місць зростання.

Чим гуаюса відрізняється від мате?

Читаючи попередній абзац, ви могли подумати, що ми говоримо про мате. Не дивно. Як морфологія рослини, так і її використання, властивості та культурне значення схожі. Але диявол криється в деталях... Тож настав час розібратися з тим, що відрізняє гуаюсу від інших трав'яних настоїв і змусить вас потягнутися до Пачамама прямо зараз!

Дві падуби, різна дія. Чим вони відрізняються?

Першою основною відмінністю між двома сестрами є неабиякий стимулюючий потенціал. Готовий настій гуаюси містить близько 3-4% чистого кофеїну, хоча джерела стверджують, що його може бути до 7,6%. Таким чином, гуаюса є одним з найбільш енергійних природних стимуляторів! Для порівняння, гуарана містить близько 4-6% кофеїну, кава - до 3% кофеїну, мате - 1-1,2% кофеїну і чай - 1-5% кофеїну. Хоча настій гуаюса сильно стимулює, він також має надзвичайно гармонійну і заспокійливу дію. Це все завдяки наявності теоброміну, який розширює кровоносні судини, що виражається в зниженні артеріального тиску. Деякі джерела стверджують, що Ilex guayusa також містить l-теанін, речовину, відому своїм розслаблюючим і антистресовим впливом на організм, яка також стимулює інтенсивність альфа-хвиль в мозку, що виражається в поліпшенні концентрації уваги і розумової діяльності. У наукових публікаціях про гуаюсу ми знаходимо точні відомості про хімічний склад рослини - тут вона суттєво не відрізняється від парагвайського падуба. У гуаюсі міститься цілих 17 амінокислот. Також є фенольні сполуки, вуглеводи і мінерали, в тому числі калій, фосфор, магній, натрій, залізо і цинк. Як і мате, Ilex guayusa проявляє антиоксидантну активність. Антиоксиданти, що містяться в ньому, борються зі шкідливими для організму вільними радикалами, які сприяють швидшому старінню клітин, можуть пошкоджувати ДНК і впливати на розвиток раку. Листя гуаюса, хоча і схоже за зовнішнім виглядом і вагою на свою сестру мате, у вигляді настою має інші якості. Вони не містять таніну, що надає гуаюсі дуже м'який смак, чимось схожий на кропиву. Настій не буде відштовхувати гіркотою і відмінно підійде в поєднанні з іншими травами або соком, наприклад.

Єрба мате та гуаюса - надзвичайні властивості, відомі століттями

Перші дослідники, індіанці, які населяли Південну Америку сотні років тому, використовували йербу і гуаюсу як стимулятор, призначений для підбадьорення організму, підвищення концентрації уваги і прояснення розуму перед полюванням. Дві містичні сестри, ерба мате та ілекс гуаюса, також були елементами індіанських ритуальних церемоній. Безпрецедентне поєднання енергетичних властивостей і сприятливого впливу на роботу мозку схиляє шальки терезів на користь одного надзвичайно цікавого застосування гуаюси, що відрізняє її від добре знайомої нам йерби. За індіанськими віруваннями, настій гуаюси сприяв входженню організму в ритуальний стан усвідомленого сну. Сни, викликані цим настоєм, за повір'ям, пророкували майбутнє. Не дивно, що рослина завжди була присутня в шаманських церемоніях індіанців Амазонії.

Гуаюса - чи має побічні ефекти?

Хоча наукова література не вказує на будь-які побічні ефекти гуаюси, необхідно згадати кілька моментів. Гуаюса містить кофеїн - і досить багато, тому, як і у випадку з мате або кавою, її навряд чи можна пити дітям. Вагітним жінкам або молодим матерям також слід уникати його. Кофеїн може сприяти безсонню та гіперактивності, тому не рекомендується вживати стимулюючі напої пізно ввечері. Хоча, якщо гуаюса дійсно викликає усвідомлені сновидіння, то саме вечір був би найкращим часом для того, щоб випити порцію настою індійської трави.

Гуаюса. Слідами таємниці

Він так само бадьорить, як кава і мате, заспокоює почуття і стимулює роботу мозку, має чудовий, м'який смак... Чому ж тоді до Європи і нашої країни гуаюса потрапила лише кілька років тому, і свої позиції на ринку їй доводиться вибудовувати практично з чистого аркуша? Корінь проблеми - в історичних потрясіннях, які ускладнили її популяризацію. У період конкісти і мате, і гуаюса культивувалися і поширювалися єзуїтами. Монахи діяли в різних частинах колонії, але найбільшою автономією користувалися в периферійному і незначному з точки зору іспанської корони Парагваї. Родом з цих земель, мате швидко став важливим експортним продуктом, який високо цінується у всій Південній Америці. Гуаюсі, що походить з амазонських лісів Еквадору, пощастило набагато менше. Колонізатори вважали за краще зосередитися на вирощуванні бананів, цукрової тростини або бавовни. З іншого боку, Гуаюса залишався таємницею корінних народів, і протягом кількох століть мало хто, крім самих індіанців, знав про його існування. Кажуть, краще пізно, ніж ніколи, саме тому бренд Pachamama взявся за амбітну місію: повернути гуаюсу на гідне місце в пантеоні натуральних настоїв!

Гуаюса Пачамама. Як з'явився бренд?

Досі гуаюсу можна було придбати у кількох вітчизняних інтернет-магазинах. На жаль, жахливо високі ціни - близько 50 євро за кілограм - фактично відлякували потенційних покупців. Творці бренду Pachamama зрозуміли, що якщо вони хочуть, щоб про надзвичайні властивості гуаюси дізналося ширше коло людей, а не тільки південноамериканців, необхідно самостійно, без посередників, імпортувати велику кількість сировини в Європу. Пошук відповідного підрядника виявився досить складним завданням для виробника. Еквадорський інтернет дуже відрізняється від стандартів, до яких ми звикли в Європі. Творці бренду швидко зрозуміли, що потрібно переходити до більш "традиційних" форм нетворкінгу. Перевіряли телефонні довідники, адресні бази даних та навіть оголошення у місцевій пресі.

Наступні тижні пройшли в атмосфері невизначеності. Однак, зрештою, це спрацювало! Пачамама встановив контакт з Крістіною, власницею невеликої органічної ферми в провінції Напо. Розташовані на кордоні національного парку, приміщення компанії та навколишні сільськогосподарські угіддя вражають уяву. Пишна, екзотична рослинність охоче вторгається в кожен куточок, ефектно розмиваючи межі землеробства і тропічного лісу. Дерева Ilex guayusa, що досягають декількох метрів у висоту, домінують над усіма прилеглими територіями. На плантації працює більше десятка людей - переважно корінне населення з навколишніх сіл. Як на місцях, так і в самому офісі панує доброзичлива атмосфера, без натяку на тиск чи надмірний поспіх. Коли виробники розповіли Крістіні, скільки тонн сировини вони хочуть завезти, у неї з'явився переляк. Такого великого замовлення у неї ще ніколи не було! Крістіна поінформувала європейських підприємців, що це потребуватиме додаткової роботи, але, безумовно, є можливим. Тут доречно зробити кілька пояснень. На відміну від йерба мате, що виробляється великими корпораціями, гуаюса все ще є молодим, а тому малим та інтимним бізнесом. Вирощування обмежується лише кількома гектарами, часто має напівдикий характер і домінує аура, яка є незмінно доброзичливою і далекою від жорстких корпоративних шаблонів. І, скоріш за все, так воно і залишиться, адже невимушеному, усміхненому та позитивному ставленню еквадорців до життя можна тільки позаздрити.

Почніть свою пригоду з guayusa Pachamama вже сьогодні!

Сподіваємося, нам вдалося заохотити вас спробувати незвичайну і поки що не дуже популярну рослину з далекого Еквадору. У нашому магазині ви знайдете три вагові варіації Ilex guayusa від Pachamama і кілька смакових пропозицій, ідеально збалансованих за добавками. Кожен з них складається з 100% сертифікованих, органічних, без паличок, сушених бобів середньої ваги. Висушена основа Ilex guayusa дає смачний, делікатний трав'яний настій. Як ви його заварюєте? Це просто! Щоб відчути чудовий, м'який смак гуаюси і її енергетичні властивості, просто насипте 1-2 чайні ложки Пачамама в каструлю, залийте все це окропом і настоюйте протягом 2-3 хвилин. Для комфортного потягу заварки в нагоді стануть аксесуари для мате, особливо бомбілья, яка допоможе відокремити гущу. Наш магазин також пропонує Guayusa Pachamama Teabags - еквадорську гуаюсу у вигляді зручних пакетиків. Як ви його заварюєте? Ще простіше - достатньо кинути пакетик гуаюсу в звичайну кружку, залити окропом і почекати кілька хвилин. У цьому випадку вам не потрібна бомбочка, оскільки вся основа залишається в пакетику. На ваш розсуд гуаюсу можна пити з цукром або соками або змішувати з іншими травами і чаєм. Спробуйте гуаюсу вже сьогодні і вирішіть для себе, в якому вигляді вона вам найбільше смакує!

Рекомендовано

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25 кг

150,00 ГРН чистий/1шт.(600,00 ГРН / kg)
Taragui Energia 0,5 кг

Taragui Energia 0,5 кг

239,00 ГРН чистий/1шт.(478,00 ГРН / kg)
Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

Guarani Energia con Guarana 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel