Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Мате - еліксир здоров'я чи канцерогенна пастка?

2024-06-20
Мате - еліксир здоров'я чи канцерогенна пастка?

Єрба мате цінується за свої стимулюючі властивості та насичений смак. Його все частіше вживають як люди, що піклуються про здоров'я, так і ті, хто шукає альтернативу каві. Чим більше людей цікавляться, тим більше виникає запитань, чуток і суперечок. Одне з найпоширеніших занепокоєнь - потенційна канцерогенність. Чи є ці побоювання обґрунтованими? Чи є мате канцерогеном? Настав час відокремити факти від міфів і поглянути на це питання ближче!

Підсумок:

  1. "Зелений скарб" Південної Америки?
  2. Чи є чай мате канцерогеном? Джерела суперечок
  3. Що говорять дослідження? Час для наукових фактів
  4. Що в мате може викликати занепокоєння?
  5. Пийте мате з розумом та безпекою!

"Зелений скарб" Південної Америки?

Протягом століть мате був надзвичайно популярним у таких південноамериканських країнах, як Аргентина, Бразилія, Парагвай та Уругвай. Настій, приготований з листя Ilex paraguariensis, відомий своїми численними цілющими властивостями. Він містить кофеїн, велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які в поєднанні підтримують імунну систему, покращують концентрацію і дарують енергію. Він також є невід'ємною частиною культури країн Південної Америки. Чай мате - це не тільки спосіб стимуляції, але й важливий соціальний ритуал. Спільне пиття мате з однієї посудини є символом дружби та гостинності. Не дивно, що мате став відомим як "зелене золото" індіанців гуарані, які першими відкрили його корисні властивості. Однак, незважаючи на численні переваги для здоров'я та зростаючу популярність за межами Південної Америки, тема мате іноді викликає суперечки. В останні роки з'явилися повідомлення про те, що мате може бути канцерогеном. Час від часу інтернет та соціальні мережі наповнюються коментарями та статтями, які вказують на зв'язок між мате та утворенням раку. Чи правдиві ці повідомлення? Чи є мате канцерогеном? Це питання задають собі багато любителів цього напою. У цій статті ми спробуємо розвіяти будь-які сумніви та детальніше розглянути, звідки беруться чутки та страшні суперечки.

Чи є чай мате канцерогеном? Джерела суперечок

Як і інші стимулюючі напої - кава, чай або енергетичні напої - мате має як прихильників, так і противників. Справа в тому, що серед вищезгаданих джерел кофеїну і стимуляції мате найменш знайомий нам, а до всього незнайомого ми ставимося з часткою недовіри. Така вже людська природа. Протягом багатьох років про мате ходило багато чуток і припущень, і одне з найпоширеніших - це те, що він є потенційно канцерогенним. Але звідки насправді беруться ці суперечки? Чи є мате канцерогеном, чи це просто міф? Це занепокоєння пов'язане з дослідженням, проведеним на рубежі 20-го століття, яке показало потенційний зв'язок між вживанням мате та підвищеним ризиком раку стравоходу у південноамериканців. Після публікації результатів цих досліджень пресу та інтернет почали накривати хвилі повідомлень про нібито шкідливість мате. Одним з перших був текст, опублікований у 2009 році у великій американській газеті LA Times під назвою "Yerba mate: Ковтайте, але не ковтайте". Автор статті, вирвавши з контексту інформацію, що міститься в наукових публікаціях, закликав з обережністю підходити до теми мате, який широко просувається в маркетингових кампаніях як більш здорова альтернатива каві. На основі цього тексту в ЗМІ почали з'являтися подальші дискусії про те, чи є мате шкідливим - без ґрунтовних досліджень і знову ж таки вирвані з контексту. Такі повідомлення з'являються, як гриби, і продовжують з'являтися донині. А скільки в них правди? Давайте подивимося на факти.

Що говорять дослідження? Час для наукових фактів

Вищезгадані дослідження про шкідливість мате проводилися в період з 1990 по 2004 рік уругвайським дослідником Едуардо Де Стефані зі своєю командою фахівців. Протягом майже 15 років вчені провели десятки досліджень за участю кількох тисяч пацієнтів. Їхньою метою було дослідити зв'язок між мате та раком стравоходу. Пацієнтів опитували та заповнювали анкети, в яких, серед іншого, запитували про вік, стать, освіту, дохід, зріст і вагу, зловживання алкоголем і сигаретами, а також про споживання мате. Результати одного з цих досліджень, опубліковані в 1996 році, показали, що серед тих, хто регулярно вживає мате, ризик захворювання на рак підвищується на 60%. У 1991 році на зв'язок між мате (а також чаєм і кавою) і раком також вказувалося в монографії Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Настій мате був віднесений до групи 2А, як ймовірно канцерогенний для людини. Це звучить серйозно і загрозливо. Не дивно, що тема викликала сенсацію і численні підозри.

Лише у 2016 році агентство IARC пролило нове світло на цю справу. Раніше опубліковані дослідження про зв'язок між мате та раком були знову переглянуті. З'ясувалося, що при формулюванні висновків з аналізу Де Стефані не було враховано кілька надзвичайно важливих факторів. У групі досліджуваних пацієнтів були хворі люди, чоловіки з низьких соціально-економічних груп, з обмеженим доступом до повноцінного, здорового харчування і, перш за все, затяті курці. Ці фактори підривають результати всього дослідження, і, на жаль, були взяті до уваги лише через кілька років. МАІР спростував висновки, викладені в опублікованій ним монографії. Вона дійшла висновку, що немає переконливих доказів того, що мате є канцерогеном сам по собі, а напій, який п'ють при максимальній температурі 65°C, був віднесений до групи 3, як продукт, що не класифікується за ступенем канцерогенності для людини. Тим не менш, залишається кілька питань, які можуть пов'язувати чай мате з канцерогенністю. Сенсаційні статті продовжують привертати увагу до цих питань. Але чи є насправді чого боятися?

Що в мате може викликати занепокоєння?

Одне з головних занепокоєнь викликає наявність у мате поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ). Ці шкідливі сполуки утворюються, серед іншого, під час неповного згоряння органічних речовин. Тому вони можуть з'являтися в мате в результаті традиційного сушіння листя за допомогою диму і вогню. ПАУ можуть сприяти розвитку раку, і це викликало хвилю припущень, що мате може бути канцерогенним. Суха інформація про те, що в мате можуть міститися шкідливі, канцерогенні речовини, може налякати будь-кого. Однак варто зазначити, що кількість ПАУ в настої мате зовсім не більша, ніж в інших звичайних продуктах харчування. Вони містяться навіть у свіжих фруктах і овочах! І саме ця інформація часто відсутня в повідомленнях ЗМІ. Згідно з дослідженнями, концентрація ПАУ в традиційному мате становить близько 30 мкг/кг. Це порівняно з концентрацією близько 21 мкг/кг у чайному листі, 13 мкг/кг у смаженій каві, 3-12 мкг/кг у салаті, 30-60 мкг/кг у яблуках, 50 мкг/кг у копченому м'ясі та до 320 мкг/кг у м'ясі, приготованому на грилі. Тільки в такому порівнянні можна зробити об'єктивний висновок - шкідливі речовини присутні в мате так само, як і в інших продуктах, до яких ми тягнемося щодня, але їхня кількість не загрожує нашому здоров'ю. Якби це було так, споживання багатьох продуктів було б заборонено відповідними установами, які ретельно досліджують їжу.

Другий фактор, на який вказують дослідники, що може впливати на ризик розвитку раку, - це температура напою. Вживання дуже гарячих напоїв, вище 65°C, будь то мате, кава або чай, може подразнювати горло і стравохід, збільшуючи ризик розвитку раку. Кровоносні судини, розширені теплом, набагато краще поглинають речовини - як корисні, так і шкідливі - набагато краще. Вживання гарячих напоїв у поєднанні, наприклад, з курінням сигарет може бути вибухонебезпечною сумішшю. Але по суті, ризик захворіти на рак при вживанні мате точно такий же, як і при вживанні будь-якого напою з високою температурою, навіть чистої гарячої води. Канцерогенними є не самі напої, а спосіб їх вживання, який може збільшити ризик захворіти! Тому, незалежно від того, п'єте ви мате, каву чи чай, важливо вживати їх при помірній, не надто високій температурі. Як остаточний доказ того, що, незважаючи на численні сенсаційні повідомлення, мате є безпечним для вживання напоєм, наведемо одну з останніх наукових публікацій 2023 року. У ній робиться висновок, що не тільки немає доказів того, що речовини, які містяться в мате, самі по собі (без урахування інших факторів) підвищують ризик розвитку раку стравоходу, але, крім того, є вказівки на те, що його антиоксидантні властивості можуть бути використані в протираковій терапії в майбутньому.

Пийте мате з розумом і безпечно!

Давайте підсумуємо всю інформацію і спробуємо остаточно відповісти на питання: чи є мате канцерогеном? Останні дослідження чітко вказують на те, що сам по собі напій не є шкідливим, але, як і будь-який інший харчовий продукт, він вимагає свідомого і мудрого підходу. Для тих, хто цінує смак і властивості мате, пропонуємо дві практичні поради, які допоможуть насолоджуватися смачним напоєм без шкоди для здоров'я:

  • Пити мате правильноїтемператури. У нашому блозі ми неодноразово повторювали, наскільки важливо заварювати мате при правильній температурі - максимум 70-80°C. Як бачите, не тільки цінні властивості падуба "вбиваються" в занадто гарячій воді. Температура води також має велике значення для нашого здоров'я. Не заливайте мате окропом! І замість того, щоб пити гарячий мате, відразу після того, як налили воду, дайте йому трохи охолонути. Тепла, але не гаряча заварка так само смачна і менш шкідлива.
  • Обираємоякісні продукти. Купуйте мате у перевірених виробників, які використовують сучасні методи сушіння, що зменшують утворення ПАУ. Ці речовини, хоча і в нестандартних кількостях, можуть з'являтися в мате, виготовленому традиційним способом - висушеному за допомогою вогню і диму. Це природний процес, але для тих, хто має сумніви, на щастя, є альтернатива - бразильський сорт мате зелений, або некурений мате, висушений за допомогою гарячого повітря. Зелений мате пропонує бренд Verde Mate Green, продукцію якого ви знайдете в нашому магазині.

Мате - це справжнє диво природи, яке забезпечує багатство вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Регулярне вживання цього напою покращує пам'ять і концентрацію уваги, додає енергії, сприяє схудненню та зміцнює імунітет. Завдяки природному вмісту кофеїну, мате є чудовою альтернативою каві, пропонуючи при цьому ряд додаткових переваг для здоров'я. Шкода відмовлятися від нього через інформацію, яка не зовсім відповідає дійсності та неточно перевірена - саме так час від часу роблять сенсаційні повідомлення, що з'являються в інтернеті. Як і будь-який інший продукт, мате слід вживати свідомо, дотримуючись таких правил, як відмова від дуже гарячих напоїв. Насолоджуйтесь цим унікальним напоєм, піклуючись про своє здоров'я та самопочуття. Будьмо!


Джерело інформації:

  1. Wikipedia: Mate, Polycyclic aromatic hydrocarbon.
  2. A. Gawron-Gzella i inni, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
  4. Coffee, Tea, Mate, Methylxanthines and Methylglyoxal, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 1991.
  5. E. De Stefani et al., Mate drinking and risk of lung cancer in males: a case-control study from Uruguay, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 1996.
  6. Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 2018.
  7. K. Wróblewska et al., The correlation between Yerba Mate and cancer - a review, Quality in Sport, 2023.
  8. E. Conis, Yerba mate: Sip, don’t gulp, Los Angeles Times, 2009.

Рекомендовано

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Soul Mate Orgánica Menta Limon 0,5 кг (органічна)

Soul Mate Orgánica Menta Limon 0,5 кг (органічна)

270,00 ГРН чистий/1шт.(540,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel