Додати до списку покупок
Створіть новий список покупок

Заварюємо чай мате. Посібник для початківців

2023-05-24
Заварюємо чай мате. Посібник для початківців

Багато наших клієнтів запитують, як заварювати мате? Яка найкраща температура чаю мате? Особливо на початку знайомства з цим південноамериканським напоєм, це може здатися дещо складним. Зовнішній вигляд оманливий, і, як виявляється, мистецтво заварювання мате дуже просте, і воно швидко стає повсякденною рутиною.

Підсумок:

  1. Єрба мате - як заварювати? Традиції індіанців гуарані
  2. Що потрібно для приготування мате?
  3. Заварювання чаю мате крок за кроком
  4. Заварювати мате так просто!

Мате - як заварювати? Традиції індіанців гуарані

Здається, що мате дуже схожий на чай. Але не дозволяйте зовнішньому вигляду обдурити вас. Чай - це настій з листя Camellia sinensis, рослини, що походить з Азії. Єрба мате - це настій з рослини Ilex paraguariensis, що росте на прикордонних територіях чотирьох південноамериканських країн: Парагваї, Бразилії, Аргентині та Уругваї. Хоча мате і чай - це не одне і те ж, вони мають досить багато спільного - обидва напої є настоями висушеного і подрібненого листя рослини і зазвичай п'ються теплими. Приготувати чай дуже просто. Вам знадобляться дві речі - чашка і чайник. Просто покладіть пакетик чаю в чашку, залийте його окропом і почекайте кілька хвилин, щоб він настоявся. Ви також можете використовувати заварник, якщо п'єте листовий чай, хоча це не обов'язково, якщо ви не проти того, щоб листя потрапляло до рота. З мате все трохи складніше, але багато речей можна спростити. Ускладнення пов'язане з ритуалом, що походить від традицій індіанців гуарані. Вони є першовідкривачами властивостей Ilex paraguariensis і сотні років тому пили настій з його висушеного листя. Важливим у вживанні мате є те, які інструменти ви використовуєте для його приготування і як ви готуєте сушене листя перед заварюванням. Температура води також має важливе значення при приготуванні мате. Все це створює ауру таємничості навколо культури пиття і заварювання мате, додаючи дрібку магії. Тож якщо ви хочете дотримуватися традиційного способу заварювання мате, є кілька правил, яких слід дотримуватися.

Що потрібно для приготування мате?

Натхненні розповідями друзів та численними статтями про мате, ви задаєтесь питанням - як його заварювати? Перш ніж приготувати свій перший чай мате, вам потрібно придбати деякі необхідні інструменти:

Мате-гарбуз - це профільована чашка, в якій можна готувати і пити мате. Індіанці гуарані пили настій у посудинах з дерев'яних, висушених і видовбаних плодів калабаша. Такі посудини можна купити і сьогодні. Ви також можете придбати гарбузи мате, зроблені з дерева - palo santo або algarrobo. Натуральні посудини з калабаша або дерева мають багато переваг. Вони зроблені вручну і унікальні, екологічні, а також впливають на смак і аромат настою, додаючи дуже цікаві, неповторні нотки. З іншого боку, мате, виготовлені з органічного матеріалу, менш довговічні і потребують належного догляду. Наразі керамічні мате та калабаси є найпопулярнішими та найдоступнішими.

Бомбіла - це металева соломинка з фільтром, який відокремлює заварку від гущі. Висушений мате набагато дрібніший за класичний чай, через що пити мате без бомбілли неприємно - крихітні шматочки листя та гілочок залишаються на зубах і подразнюють горло. Саме тому індіанці гуарані почали пити настій через бамбукову або очеретяну соломинку, яку згодом замінили на металеву бомбіллу. Сьогодні можна придбати бомбільї з бамбука, дерева та різних видів металу - нержавіючої сталі, нікелю, альпаки або срібла. Сучасні бомбільї також оснащені різними фільтрами - залежно від сорту мате, способу його заварювання та потреб любителів напою.

Бомбілла, як і мате-гарбуз, потребує належного догляду, щоб прослужити якомога довше. Щоб ретельно вимити її, можна скористатися спеціальним засобом для чищення.

Заварювати мате можна багато разів, тому варто також придбати термос, хоча це і не є обов'язковою умовою. Він заощадить ваш час на кип'ятіння води перед кожним заварюванням, а також дозволить легше брати напій з собою в дорогу - в подорож або на навчання/роботу. У нашому магазині представлений широкий асортимент термосів з різними функціями - обов'язково загляньте в категорію "Гаджети та додаткові аксесуари для мате".

Для заварювання мате також може стати в нагоді термометр або чайник з вбудованим термометром, який допоможе точно виміряти температуру води.

Нарешті, найважливіший момент: вибір правильного типу мате. Сушений мате з високим вмістом пилу матиме сильний смак і ефект, тоді як мате, що складається практично з одного лише листя, буде набагато м'якшим. Палички є "наповнювачем", тому чим менше їх буде, тим більш стимулюючим буде заварювання. На смак мате також впливає спосіб сушіння рослини. Мате, висушений теплим повітрям, має м'який смак і не такий гіркий, як копчений мате.

Mate gourd and kettle with boiling water

Заварювання чаю мате крок за кроком

Згідно з традиційним методом, заварювання мате відбувається в кілька етапів:

Крок 1. Насамперед потрібно засипати сушений мате в мате-гарбуз. Кількість залежить від того, наскільки міцний настій ви хочете отримати. Зазвичай слід насипати приблизно 1/4-3/4 об'єму гарбуза. Але відомо, що чим більше сушеного мате ви використовуєте, тим міцнішим буде ваш настій, тому на початку можна почати з 2-3 чайних ложок меленого листя (це приблизно 15 г сушеного мате).

Крок 2. Наступний крок, за традицією, - накрити гарбуз мате рукою і перевернути його догори дном, а потім струснути. Таким чином, частина пилу залишиться на вашій руці і не заб'є фільтр в бомбільї. Якщо ви обираєте мате без гілочок і пилу, цей крок можна пропустити.

Крок 3. Після того, як ви повернули мате в початкове положення, нахиліть його під кутом так, щоб на одній стінці мате утворився "горбок" із сушеного мате, а дно посудини виявилося відкритим.

Крок 4. Помістіть бомбілу на горбок, фільтром донизу - так, щоб він торкався дна мате гарбуза.

Крок 5. Обережно нахиліть мате у вертикальне положення, стежачи за тим, щоб висушений мате не закривав дно.

Крок 6. Залити мате невеликою кількістю прохолодної води, націлившись на відкрите дно мате, і почекати, поки рідина вбереться в сухе листя.

Невеличкий відступ: феномен таємничого "зникнення" води у висушеному листі мате раніше називали "ковтком для святого Томаса". Легенда виникла завдяки єзуїтам, які прибули до Південної Америки після завоювання континенту іспанськими конкістадорами. Єзуїти поширювали серед індіанців християнство, яке в якийсь момент почало змішуватися з віруваннями корінного населення. Вони почали вірити, що саме святий Томас приніс у світ рослину Ilex paraguariensis і показав її народу гуарані. Тому перший ковток мате був "подарунком" святому Томасу, зробленим на знак подяки за те, що він показав людям чудодійну рослину.

Крок 7. Останній крок у приготуванні настою - залити сушений мате гарячою водою до повного заповнення мате-гарбуза. Оптимальна температура за варювання мате - близько 70-80 °C. Чим холодніша вода, тим довше буде заварюватися мате. Тим м'якшим він буде на смак і тим слабше розкриє свої властивості. Дуже важливо, щоб вода для мате не була надто гарячою. Занадто висока температура ошпарить листя Ilex paraguariensis, і настій буде дуже гірким. Якщо у вас немає термометра і ви не можете точно виміряти температуру чаю, просто зачекайте приблизно 4-10 хвилин після закипання води. Якщо ви не вставили бомбілу в мате раніше - зробіть це зараз, затиснувши кінчик великим пальцем. Так ви уникнете засмічення фільтра. Єрба мате буде заварюватися близько 5 хвилин. Довший час настоювання призведе до того, що настій стане міцнішим і гіркішим.

Пам'ятайте: ви можете заливати одну порцію сушеного мате кілька разів, поки не відчуєте смак настою. З кожним разом настій буде слабшати. Цікаво "заварювати" мате у воді при низькій температурі. Холодний мате найбільш популярний у Парагваї, де влітку дуже спекотно. Чай мате, приготований на воді дуже низької температури, називається терере.

Заварювати мате дуже просто!

Інструкція з приготування мате, описана вище, відноситься до традиції. Насправді ви робите настій і п'єте його так, як вам подобається - у звичайній чашці або склянці, приготованій за допомогою пивовара або френч-преса, п'єте без використання бомбейки. Однак, якщо пити мате таким чином, то втрачається вся його таємничість і магія. Хоча може здатися, що приготування мате традиційним способом є складним і трудомістким, ніщо не може бути більш далеким від істини. Ви побачите, що швидко навчитеся і ритуал заварювання мате стане вашою щоденною рутиною. Тож беріть свій улюблений гарбуз мате та бомбілу і готуйте найсмачніший мате у світі!

Рекомендовано

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

CBSe Energia Guarana 0,5 кг

190,00 ГРН чистий/1шт.(380,00 ГРН / kg)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5 кг

210,00 ГРН чистий/1шт.(420,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

Verde Mate Green Mas IQ 0,5 кг

260,00 ГРН чистий/1шт.(520,00 ГРН / kg)
Веб-сайт використовує файли cookies для надання послуг відповідно до Політики щодо файлів cookies. Ви можете визначити умови зберігання чи доступу до файлів cookie у своєму браузері.
Закрийте
pixel